Oslo
Kokeboka
|

Egg og søtpotet

Marte

St. Hanshaugen

Type rett
Hovedrett
Porsjoner
1 porsjon

Marte sier

Jeg tør å vedde på at det kun er et tosifret antall ganger jeg ikke har spist denne retten til frokost de siste syv årene. Jeg spiser den hver morgen ved det sørvendte vinduet mitt på St.Hanshaugen, jeg har varmet den på primus i morgensola i Jotunheimen, laget varianter på ferie i Italia, jeg serverer den til alle morgentrøtte venner på overnattingsbesøk, og det er dette jeg spiser når kollektivet tar Morgenbladetkvissen ved frokostbordet i helgene. Er det fordi jeg verdens største vanedyr? Neida. Det er i alle fall ikke derfor denne frokosten alltid er førstevalget. Den både smaker bra og ser bra ut, med solgule egg, karamellisert og chilihet søtpotet, knasende mandler og dypgrønn og mild spinat. Men det føles også skikkelig bra å spise den, siden den inneholder det aller meste man trenger av næringsstoffer, og den gir jevn og god energi. Ikke et vanedyr altså, bare et veldig enkelt valg.

For å lage dette trenger du

Søtpotethalvmåner:

1 søtpotet

Litt olivenolje (kan sløyfes)

Havsalt

Røkt paprikapulver

Chilipulver

Egg, spinat og mandler, per person:

1-2 egg

1-2 store never med fersk spinat

1 håndfull mandler

Smør

Havsalt

Røkt paprikapulver

Gjør følgende

Oppskriften er i to deler. Først lager du søtpotetskivene, deretter eggene. Søtpotetskivene tar fort 30-50 minutter, så det kan være lurt å gjøre en dag eller to i forveien om du blir akutt sulten eller har dårlig tid om morgenen. En hel søtpotet er nok til flere frokostporsjoner, og restene kan oppbevares i kjøleskap og varmes enkelt i stekepanna senere.


Del søtpoteten på langs, legg halvdelene med flatsiden ned og kutt tynne halvmåneskiver. Legg søtpotetskivene i en bolle, hell over litt olje og krydre godt med røkt paprika. Dryss over havsalt og chilipulver og vend oljen og krydderblandingen godt inn. Legg skivene utover et stekebrett med bakepapir. Stekes på ca 200 grader. Vend skivene når de begynner å miste fuktigheten på oversiden. Når skivene blir gylne og lett brent er de ferdig. Steketid avhenger av tykkelse på skivene. Litt ulik tykkelse er fint, da blir noen skiver sprø som potetgull, mens andre blir myke som karamell. Bra blanding!


Varm smør i stekepanna på middels pluss varme. Legg mandler på en side og spinat på den andre. Vend litt på mandlene mens de rister, og la spinaten ta mye plass i panna mens den slipper fra seg fuktighet, vend den bare av og til. Demp varmen til lav pluss. Når spinaten har falt sammen og vannet har fordampet kan spinaten skyves til en mindre del av panna, sammen med mandlene. Ha enda litt mer smør i panna, og knekk eggene i det smeltede smøret. Om du laget søtpotetskivene en dag i forveien, eller om de trenger å lunes litt, kan du legge dem i panna og vende dem jevnlig. Dryss havsalt og røkt paprika over egget. Retten er klar når plommen er myk og seig, men ikke helt rennende.


Serveres med en stor kanne te eller kaffe, og med Morgenbladetkvissen i helgene!


Ekstra info

Om du har grønnsaker til overs hjemme, er det aller meste godt som tilbehør og variasjon, for eksempel litt vårløk eller cherrytomater. Og om du vil ha ekstra lukusfølelse: rist mandlene med en liten spiseskje honning, et hint av kanel og et dryss chilli.

Send inn din rett
Utforsk oppskrifter